ДУХОВНІСТЬ ТА ЇЇ РОЛЬ У ВСТАНОВЛЕННІ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТИРІВ У РОЗВИТКУ МОВЛЕННЯ ДИТИНИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2220-6310/2024-109-2-50-58

Ключові слова:

духовність, самоповага, повага до інших, мовленнєві порушення, корекційна робота, комунікативні навички

Анотація

Формування духовної культури базується на основних закономірностях виховання, яке пристосовується до суспільних потреб та умов. Україна як незалежна держава активно працює над формуванням національної свідомості у школярів, виховуючи в них любов до Вітчизни, рідної мови, свого народу та його культури. Це створює основу для високої духовності та усвідомленого ставлення до світу. У процесі виховання актуальним залишається формування загальнолюдських моральних цінностей. Сучасна ситуація свідчить про загрозу обмеженості свідомості та девальвацію морально-духовних цінностей. Це створює потребу у створенні умов, які сприятимуть розвитку духовного світу учнів і підвищенню рівня моральної культури.

У статті розглядається роль духовності у формуванні самоповаги та поваги до інших у дітей з мовленнєвими порушеннями. Висвітлено, як духовні цінності впливають на якість взаємодії та сприйняття інших, що є важливим для ефективного розвитку комунікативних навичок та соціальної адаптації у цієї категорії дітей. Аргументується, що включення духовності в корекційну роботу має потенціал позитивно вплинути на загальний розвиток та підвищити якість їхнього життя. Дитяче мовлення та сприйняття світу нерозривно пов'язані з цінностями та орієнтирами, які формуються в дитинстві. Духовність як важливий аспект людського життя може мати значний вплив на процес розвитку мовлення дитини. Доводиться, що духовність допомагає встановити ціннісні орієнтири у цьому процесі.

В рамках даного дослідження було проведено докладний порівняльний аналіз наявних досліджень з обраної теми. Цей аналіз дозволив виокремити ключові аспекти, які мали великий вплив на формування самоповаги та поваги до інших у дітей з мовленнєвими порушеннями. Окрім того, були визначені групи впливу, такі як сімейне середовище, педагогічна практика та соціальне оточення, які мають вагомий вплив на розвиток духовних цінностей та формування поваги до інших у дітей з мовленнєвими порушеннями.

Біографії авторів

Вікторія Звєкова, Ізмаїльський державний гуманітарний університет

Звєкова Вікторія Корніївна – кандидат педагогічних наук,
доцент, завідувачка кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти
Ізмаїльського державного гуманітарного університету (м. Ізмаїл, Україна).
E-mail: vikazvekova19@gmail.com

 

 

Юлія Холостенко , Ізмаїльський державний гуманітарний університет

Холостенко Юлія Володимирівна – кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету (м. Ізмаїл, Україна). E-mail: Kholostenkoy@gmail.com  

 

Світлана Звєкова, Ізмаїльський державний гуманітарний університет

Звєкова Світлана Миколаївна – викладач кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету (м. Ізмаїл, Україна). E-mail: zvekovasveta@ukr.net

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-24