ОСНОВИ ГЛОБАЛЬНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ
DOI:
https://doi.org/10.33216/2220-6310-2022-103-1-6-140-149Ключові слова:
продовольча безпека, фізична доступність, фінансова доступність, якість, безпека, стійкість, кризаАнотація
У статті обґрунтовано основи продовольчої безпеки в контексті вразливості до економічних, кліматичних і геополітичних потрясінь та проведено оцінку та аналіз Глобального індексу продовольчої безпеки України. Глобальний індекс продовольчої безпеки (GFSI) демонструє зниження глобальної продовольчої безпеки другий рік поспіль та розглядає питання фізичної та фінансової доступності, якості та безпеки продуктів харчування, а також природних ресурсів і стійкості в 113 країнах. Індекс є динамічною кількісною та якісною моделлю порівняння, побудованою на основі 58 унікальних індикаторів, які вимірюють чинники продовольчої безпеки як у країнах, що розвиваються, так і в розвинених країнах. Воєнні дії на території України вкрай негативно вплинули на функціонування продовольчих систем. Було розірвано цілісні ланцюги постачання продукції сільського господарства та харчових продуктів (від первинного виробництва до реалізації продукції споживачеві), а також діяльності щодо створення доданої вартості в агропромисловому комплексі, пов’язаної із виробництвом, переробкою, розподілом, споживанням й утилізацією харчових продуктів; на значній території зірвані посівні кампанії, що є особливо загрозливим, зважаючи на високі світові ціни на газ і, відповідно, мінеральні добрива. Сукупно це призведе до зменшення врожайності, зборів і експорту зернових. Значно ускладнено експорт української продукції на зовнішні ринки через блокування портів України. Наслідки призвели до виникнення серйозних загроз глобальній продовольчій безпеці, а саме: подальшого підвищення світових цін на продовольство; глобального стрибка інфляції. Духовна сила всього світу в битві за Україну має спільні прагнення забезпечення миру, заради глобальної продовольчої безпеки та стабільності.