ГРИГОРІЙ САВИЧ СКОВОРОДА ТА ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ ЯК ФОРМА ВЗАЄМОДІЇ ВЛАДИ І СУСПІЛЬСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2220-6310-2022-103-1-52-63

Ключові слова:

Григорій Савич Сковорода, громадський бюджет, «Skovoroda fest», міжнародне поширення кращих національних гуманістичних ідей українського суспільства, створення соціального середовища для розвитку творчих особистостей

Анотація

Стаття приурочена до 300-річчя з Дня народження видатного філософа, педагога, письменника Григорія Савича Сковороди, і спрямована на організацію міжнародного фестивалю «Skovoroda fest». Метою даного фестивалю має стати популяризація спадщини Г.С. Сковороди, який є втіленням духу і мудрості України, вчителем істини і духовного життя та залучення до участі у фестивалі талановитої молоді і науково-педагогічних працівників. Результатами впровадження даного проєкту має стати підвищення соціально-культурного рівня щодо усвідомлення підростаючим поколінням величі національної культури, міжнародне просування ідей Г.С. Сковороди та взірців української культури і філософської думки через переможців фестивалю в країнах Євросоюзу.

Обґрунтовується теза щодо взаємодії місцевої влади і громадянського суспільства у контексті філософських поглядів Г.С. Сковороди, який наголошував, що ми маємо радитися самі з собою, аби запобігти нашій безпорадності.

Через аналіз використання такого інструменту, як громадський бюджет, робиться спроба показати ефективність взаємодії місцевих влад та громадянського суспільства. Базуючись на власному досвіді участі у громадських бюджетах та практичному матеріалі, автор показує тенденції в окремих містах щодо зменшення проєктів, допущених до голосування, зниження їх якості та одноманітність. Натомість, в інших містах спостерігається протилежна картина, де мають місце творчий підхід і не стандартні рішення як з боку влади, так і громадян під час впровадження громадського бюджету. У тих містах, в яких влада звертає увагу на духовно-моральні аспекти, а саме, на затребуваності в суспільстві таких якостей, як чесність, порядність, доброчинність, простежується покращення взаємодії між владою та громадськістю, що проявляється у підтримці талановитої молоді, і як результат, з’являється надія на покращення соціальної ситуації.

Біографія автора

Микола Букач, КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради»

Букач Микола Миколайович – доктор педагогічних наук, професор кафедри освітньої політики КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» (м. Одеса, Україна). E-mail: nbukach@gmail.com

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-11